headerbild-stillochstig

Två filmer och en utbrändhet

Ja det kan nog lugnt sägas att det inte alltid uppdateras lika frekvent som det borde här på hemsidan – men när det gör det har det i alla fall hänt saker. Under den här perioden har vi färdigställt två ytterligare inspelningar – för den femte och sjätte filmen i filmserien, som sakta men säkert produceras.

Först ut siktade vi in oss på vår så kallade ”julfilm” – Stilla Natt – som handlar om en familj som en snöfri jul får oplanerat besök av en man som både verkar bära på roliga och skrämmande hemligheter. Mannen Tom, spelad av Kent Malte Malmström, och familjen, spelad av Elias Elkotbi (fadern), Anna Luise Franz (modern), Sarah Giercksky (äldsta dottern) och de fantastiska Viva Östervall Lyngbrant och Astrid Hamrin (de yngre döttrarna), får sakta börja bekanta sig med varandra under vinternattens mörker. Vi möter också de två poliserna Rick och Robin, spelade av Ralf Beck och Xander Turian, samt Cecilia, spelad av Sofia Billeng – som också var den som skrev manuset till Stilla Natt. Viking Almqvist fotograferade, John Omvik tog ljud, Sarah Giercksky dubblade också bakom kameran som smink/SFX och Niklas Johansson stod för regin. Inspelningen spelades mycket ironiskt in den soliga och varma våren 2017 och alla arbetade mycket fint med att skapa både film- och julmagi – det sistnämnda trots solens gassande strålar. Kort och gott var hela teamet fantastiska och skapade både en fin familjekänsla på set och en grym film!

Stilla_1 Stilla_2 Stilla_3 Stilla_4 Stilla_5

Efter sommaren togs det nya tag och fokuset riktades istället mot nästa film: Stigmata. Inspelning av denna ganska annorlunda, men psykologiskt intensiva film tog fart på Teaterverkets underbara scen (tack Moa Åström för möjligheterna till samarbete med detta) under hösten och höll sig med jämna steg ända in i vintertider – detta för dess längre story. För även om Stigmata spelades in som film nummer sex i ordningen är tanken att den är den sjunde och ”avslutande” delen i serien och kommer därför vara ungefär dubbelt så lång som snittet på de andra filmerna – något som både gav en mer krävande inspelning och såklart en längre period att färdigställa. I Stigmata får vi möta Eva, spelad av Oksana Maria Lorczak, och Adam, spelad av Christoffer L. Jonsson, som båda blir indragna av den mystiska Narren, spelad av Niklas Johansson, i en katt-och-råtta-lek på dödligt allvar där inte bara deras hemligheter och framtid står på spel utan också hela deras upplevelse av verkligheten. Som deras vänner Isabelle och Cedric finner vi Sofia Perlgård och Nikola Ruzicic och i den ensemble som omsluter Narren hittar vi de mystiska individerna Lu, Mikael, Uriel, Sariel, Rafael, Remiel och Gabriel – spelade i ordning av Moa Lindahl, Sofia Billeng, Frida Söderqvist, Henric Gustavsson, Elias Elkotbi, Christoffer Harborg och Ralf Beck. Bakom kameran arbetade Federico Tonozzi som fotograf, med både Viking Almqvist och Adrian Wretljung som inhoppande fotografer, på ljud arbetade David Lundgren, Rickard Warting och John Omvik. Manus skrevs av Sofia Billeng, som också regi-assade, tillsammans med Niklas Johansson, som i övrigt också stod för regin. Förutom detta så fick vi också in massa underbara statister som i vanlig ordning förgyllde både inspelningsdagarna och scenerna de var med i. Kort och gott så bestod den principiella inspelningstiden av långa dagar fyllda med fantastiska människor och mycket, mycket glädje – och såklart filmresultat av finaste kvalitet.

Stigmata_1 Stigmata_2 Stigmata_3 Stigmata_4 Stigmata_5 Stigmata_6 Stigmata_7Ja, tiden har som sagt gått – men allt ovan skrivet står endast för 2017. Så vad har skett under 2018 och 2019? Och svaret är: tyvärr inte mycket. Precis i början av 2018 gick Niklas in i väggen och ficksåledes dra i handbromsen. Efter det har det varit ett sakta uppstartande, som har tagit lång tid – och saker har helt enkelt stått still under hela 2018 och större delen av 2019. Men efter vila kommer vakenhet – och detta innebär att saker har börjat röra på sig. Manuset till den sista (men i kronologin sjätte) filmen: Stillhetens Hav finns i en första version, och denna ska, efter lite korrigeringar, snart släppas fri till vederbörande. Efter detta kommer arbetet påbörjas för förproduktion och därefter inspelning. Dock tas allt medvetet lugnt och stabilt, med tidigare utbrändhet i åtanke. Detta innebär också att postproduktionerna för de andra filmerna kommer inväntas till efter inspelningen av Stillhetens hav är klar. En sak i sänder helt enkelt.

Men med det sagt så är två saker helt solklara: ett: den som väntar på något gott väntar aldrig för länge (yeah, right!), vilket innebär att även om filmeriens färdigställande trots allt inte ligger precis runt hörnet, så kommer den självklart att komma – och, två: att den stora tacksamheten till alla som gav av sig själva och gjorde både Stilla Natt och Stigmata till verklighet här ska basuneras ut! Så syns vi så sakteliga framåt slutförandet av denna vår filmserie!