Om oss

_16Chilly Wildebeest Productions är ett filmföretag som grundades 2013 och drivs av Niklas Johansson. Vi lägger vår största vikt på bra berättande, härlig underhållning och vi har en stark vilja att förmedla de mest intressanta historierna med hjälp av känslor och tankar från filmens magiska värld. Med andra ord skapar vi film – i alla dess former. Dels håller vi igång vår egen produktion med lite olika roliga projekt som man kan ta del av och dessutom erbjuder vi en rad olika tjänster för utomstående som behöver ett produktionsbolag, en regissör eller manushjälp – så att allas historier kan bli berättade.

Visionen

Vad är hemligheten bakom en riktigt rolig komedi, en skräck som får dig att sitta med benen uppdragna i soffan eller en tung action som låter dig gnaga ändå in till nagelbanden? Hur får man en bruten familj att hitta tillbaka till varandra, en ensam överlevare att komma hem från sin rymdodyssé eller den stenhårda cowboyen att konfrontera den korrupta sheriffen? Det finns många olika typer av film och många härliga historier men en sak har de alla som gemensam nämnare: de berättar en historia man alltid velat höra.

_15En bra film visar inte bara upp något visuellt vackert, tekniskt genialt eller musikaliskt dånande. Den förmedlar känslor och insikter från något mycket djupare och den gör det direkt från kärnan av berättelsen. För att kunna göra detta måste man först kunna svara på ”vad” man vill berätta för att kunna välja rätt mellan alla olika ”hur”; en bra berättelse får dig att skriva och skriva om ditt manus till perfektion och ett bra manus i sin tur sitter på alla svar inför inspelning och postproduktion, vilket är det som  i slutändan kommer att landa i den film du själv och alla andra vill se.

Mottot bakom Chilly Wildebeest Productions är just detta. Man behöver inte nödvändigtvis den fetaste budgeten eller den senaste tekniken för att berätta något av värde. Man behöver en inspirerande idé, ett fokus på vad man vill säga och ett gäng glada människor som brinner för samma sak som en själv. Och det är precis detta som är stommen hos oss – kreativitet, glöd och glädje!

Bakgrund

Niklas_JohanssonNiklas Johansson, född 1985 i Göteborg, är regissör och manusförfattare och är sedan 2010 bosatt i Stockholm där han grundade Chilly Wildebeest Productions. Ursprungligen utbildade han sig till skådespelare på Blekinge Läns Folkhögskola (2004-2006), men intresserade sig därefter mot film och andra sidan av kameran och publiken. Efter att läst Praktisk Film under ett år på Malmö Högskola studerade han på Stockholms Filmskola (2010-2011) och Manuspiloterna (2011-2012).

2013 var alltså året Chilly Wildebeest Productions grundades, men idén till det är äldre än så. Redan 2003 skapades namnet och tanken om ett produktionsbolag var född. Detta var Niklas sista år på gymnasiet och som slutprojekt beslöt han och hans goda vänner sig för att tillverka en alldeles egen Star Wars-film. Resultatet var, om inte helt fantastiskt, så otroligt lärorikt och framförallt oerhört roligt. Detta blev sålunda startskottet för Chilly Wildebeest Productions, som blev det inofficiella ”bolag” som stod bakom denna första film. Det blev ett gäng filmer efter det, alla under samma påhittade produktionsbolagsnamn, och nu tio år senare, när ett namn skulle bestämmas för det nya, ”riktiga” bolaget så stod det klart att det egentligen bara fanns ett alternativ.

Wildebeest är afrikaans för ”vilt boskap”, holländska för ”vild best” och används i engelskan för att benämna gnuerna. En ”chilly wildebeest”, sålunda en köldgnu, är en mytomspunnen, halvt existerande, halvt icke-existerande varelse, blåa av köld och täckta av is, som enligt sägnen vid sitt sista andetag fattar eld och brinner upp. Få har förunnats se dessa djur och de flesta har aldrig ens hört talas om dem. Enligt vissa sägs köldgnun stå för hopp eller framtid, andra menar att dess förvirrande existens symboliserar att det inte är svaret på resans slut som är det viktiga, utan resan själv och frågorna som driver oss dit som är essensen av allt.

_4Med det existerar nu både köldgnun och Chilly Wildebeest Productions och även om bolaget är nystartat rent officiellt har vi tio år av erfarenhet och lärdomar och planerar att nästkommande tio år ska medbringa än mer kunskap och glädje. Och för alla som tycker att det vi gör är intressant eller bra, stötta och gilla oss gärna på våra olika sociala medier, skänk en slant för bevarandet av köldgnuns existens till vårt bankgiro, eller ta en titt eller två på våra olika filmer som kommit till under årens lopp. Behöver ni dessutom hjälp utifrån med ett projekt – någonstans på vägen från idé till färdig produkt – och vill anlita ett produktionsbolag som fokuserar på berättelsen, så titta gärna in på vår sida om tjänster eller kontakta oss om ni har frågor.

Och för allt i världen, glöm inte: i kreativitetens centrum kan och kommer allt hända så länge du bara vill!