Olika 2015

headerbild-olika

I en värld där vi allt mer fokuserar på våra olikheter kan man lätt få för sig att det är dessa skillnader som definierar oss – men om vi vågar oss på att se längre än alla yttre attribut så kan vi komma att upptäcka att vi kanske ändå inte är så olika ändå.

Den här lilla gulliga filmen gjordes som ett test över att sammanfoga en verklig och en tecknad värld – och har därmed utarbetats i After Effects. Den är tänkt som en lättillgänglig tankeställare över vårt samhälles alltför inrutade sätt att tänka när det kommer till ”oss” och ”dem” – och den ska absolut tolkas som ett anti-rasistiskt statement i ett samhälle som färgas allt mer av ett svart och vitt tänk.

Med Olika vill Chilly Wildebeest Productions hävda att det inte är våra skillnader som utgör grunden för sunt förnuft och ett gott välbefinnande, utan våra likheter. Det är genom att se att vi alla är människor som lever i en värld där gränser bara är skapade linjer på kartor, som vi kan förstå att vi alla är av samma skrot och korn. Genom att sluta dra påhittade gränser mellan de olika kulturer som lever på den här planeten och istället våga ta ett steg över och se vad som finns ”på andra sidan”, så märker vi att det inte är så annorlunda där ändå. Och om vi dessutom vågar möta våra medmänniskor som just medmänniskor – där alla är lika – så kommer vi inte bara finna mer vänner och gelikar, utan kanske också något nytt hos oss själva.

 

olika_1 olika_2 olika_3 olika_4

Regissör: Niklas Johansson

Manusförfattare: Niklas Johansson & Sofia Billeng

Skådespelare:
Sofia Billeng

« Tillbaka till Produktioner